ChristenUnie-SGP wil helderheid over zorgmijders in de jeugd-ggz

Zorgmijderdinsdag 10 maart 2015 07:15

De ChristenUnie-SGP in de gemeente Zoetermeer maakt zich zorgen over zorgmijders vanwege de ouderbijdrage in de jeugd-ggz. Daarom heeft de fractie schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W.

De ouderbijdrage in de jeugd-ggz kan oplopen tot 1500 euro per jaar. De eerste signalen wijzen erop dat dit een drempel is voor ouders om hulp te vragen. De ChristenUnie-SGP wil daarom van het college weten hoe de situatie is in Zoetermeer. ChristenUnie-SGP raadslid André Bos: “Het gaat om kwetsbare kinderen die zorg nodig hebben. Het kan niet zo zijn dat deze kinderen de noodzakelijke zorg niet krijgen vanwege een financiële drempel. Wij willen daarom weten hoe groot het probleem is van zorgmijding in de jeugd-ggz in onze gemeente.”

De ChristenUnie heeft tijdens het debat over de transitie jeugdzorg op donderdag 22 januari in de Tweede Kamer gepleit voor uitstel van invoering van de ouderbijdrage. De staatssecretaris wil dit niet. Wel heeft de staatssecretaris toegezegd dat wanneer uit onderzoek blijkt dat de ouderbijdrage drempels opwerpt daar consequenties aan zullen worden verbonden. “Als blijkt dat veel ouders afzien van psychiatrische zorg voor hun kind vanwege de ouderbijdrage dan moet de staatssecretaris dat weten. Het is daarom belangrijk dat de gemeente goed inzichtelijk heeft of er sprake is van zorgmijding vanwege de ouderbijdrage. Ook willen we dat de raad hier periodiek over wordt geïnformeerd”, aldus André Bos.

Door de nieuwe jeugdwet, die 1 januari is ingegaan, wordt nu ook een ouderbijdrage gevraagd als kinderen psychiatrische zorg krijgen en niet meer thuis wonen. De bijdrage is bedoeld als tegemoetkoming in de dagelijkse kosten van levensonderhoud. De ouderbijdrage kan oplopen tot 1500 euro per jaar voor ouders van kinderen in de jeugdzorginstellingen voor dagbehandelingen of verblijf. Voor de jeugd-ggz is de ouderbijdrage een forse verandering ten opzichte van vorig jaar. Er wordt onder de nieuwe Jeugdwet geen onderscheid meer gemaakt tussen de jeugd-ggz wat betreft de  psychische gevallen die bij de gemeenten liggen en lichamelijke ziekten die bij de zorgverzekeraars terecht komen. Het probleem van de ouderbijdrage is hierdoor veroorzaakt.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie-SGP wil helderheid over zorgmijders in de jeugd-ggz'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.