Blog Arco Weening - Ouderenzorg in Zoetermeer: meer verzorgplekken in de stad

#2 Arco Weening.jpegmaandag 19 maart 2018 20:06

Er is werk aan de winkel. Er moet snel meer capaciteit bij voor verpleeghuiszorg in Zoetermeer komen, zodat Zoetermeerders ook in Zoetermeer oud - en verpleegd - kunnen worden. Arco Weening, #2 van de ChristenUnie-SGP, maakt zich hier hard voor.

Ik vind het echt een probleem dat ouderen die in Zoetermeer wonen, en er hun sociale netwerk met familie en vrienden hebben, naar Den Haag moeten zodra ze naar een verpleeghuis moeten.

Bekijk waarom Arco zich inzet voor de Zoetermeerse politiek

Mevrouw De Bruin
Zo sprak ik de kinderen van mevrouw De Bruin*. Het is voor hen een hele opgave om naar Den Haag te reizen. Soms kunnen ze de auto van iemand in hun netwerk gebruiken, soms zijn ze aangewezen op het openbaar vervoer. Dat is geen pretje als er je rol als mantelzorger serieus neemt en er wil zijn voor je moeder. Zo zit het hele sociale netwerk dag in dag uit in de auto of trein. Tijd die ze beter kunnen besteden aan mantelzorger zijn; kilometers die beter met de fiets gereden hadden kunnen worden in plaats van met de auto. Hoe groen wil je het hebben?

Vergrijzingsgolf
In gesprekken met mantelzorgers hoor ik deze klachten. Daarnaast heeft de fractie uit onze contacten met het Zorgkantoor begrepen, en deze informatie is publiekelijk bekend, dat de eerste vergrijzingsgolf die Den Haag al heeft gepasseerd, Zoetermeer nog moet raken.

Gemotiveerde mantelzorgers
De gemiddelde leeftijd in een verpleeghuis ligt zo rond de 85 jaar. Dat betekent dat de mantelzorgers van nu zelf ook inmiddels met pensioen zijn. Juist als je met een klein pensioentje rond moet komen, zit je niet te wachten op allerlei reiskosten. Daarom moeten we opkomen voor de ouderen in onze samenleving en stad. Want weet u, deze zelfde familie De Bruin heeft de tien jaar voordat hun moeder het verpleeghuis in ging ook al erg veel inspanning geleverd voor de zorg van hun moeder toen zij nog thuis woonde. Door de bezuinigingsmaatregelen kon hun moeder namelijk niet meer in een verzorgingshuis opgenomen worden, maar moest zijn langer thuis blijven. Als moeder dan uiteindelijk een indicatie krijgt en naar een verpleeghuis mag, dan mag je ook verwachten dat de druk op deze gemotiveerde mantelzorgers afneemt en niet toeneemt door ook nog eens dag in dag uit naar Den Haag te moeten.

Werk aan de winkel
Er is dus werk aan de winkel. Er moet snel meer capaciteit bijkomen voor verpleeghuiszorg in Zoetermeer, zodat Zoetermeerders ook in Zoetermeer oud (en verpleegd) kunnen worden. Ik ben vorig jaar beëdigd als commissielid en ik sta op nummer twee van de ChristenUnie-SGP (lijst 8). Op deze plaats in de gemeenteraad wil ik graag de komende vier jaar mijn steentje bijdragen aan de stad en de zorg voor de naaste.

Arco Weening
# 2 ChristenUnie-SGP


*Mevrouw De Bruin heet is het dagelijks leven anders. We hebben haar naam om privacy redenen aangepast.

Archief > 2018 > maart