Campagne blog #3 - Veiligheid objectief of subjectief

Veiligheid objectief of subjectiefwoensdag 14 februari 2018 21:13

André Bos is fractievoorzitter van de ChristenUnie-SGP Zoetermeer. Hij staat op #1 op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Naast zijn fulltime baan doet hij zijn best om samen met Arco Weening #2 en Francijn Brouwer #3 drie zetels te bemachtigen. Lees mee met deze achter de schermen mailconversatie. Hierbij blog #3:

Van: Dirk Verboom
Datum: zaterdag 20 januari 2018 13:43
Onderwerp: Veiligheid objectief of subjectief
Aan: André Bos

Hoi André,

In de Postiljon van 18 januari valt mijn oog op een klein berichtje: 'Jaar op jaar minder misdrijven in Zoetermeer'

Is Zoetermeer veilig? Of juist onveilig? Wat betekenen deze veiligheidscijfers? Voor mij, voor jou, voor Zoetermeerders? Wat doet de politiek aan veiligheid?

Het zijn snel gestelde vragen, maar veiligheid heeft veel te maken met jezelf. Veiligheid is heel vaak een gevoel. Jouw gevoel. Cijfers zeggen ons, inwoners, niet zoveel. Dat is meer voor de bestuurders en verzekeraars. Maar van een angstige ervaring kan je een tijd last hebben. Tegelijk is angst een slechte raadgever.

Ik ken soms ook dat onbehaaglijke gevoel van onmacht, maar ik blijf er niet voor binnen. Zo ga ik vaak op onderzoek uit. Ik wil weten waar dat vreemde geluid vandaan komt, welke mensen op straat blijven praten, lachen, schreeuwen. Ik spreek mensen aan. Niet om ze terecht te wijzen. Daar zitten ze niet op te wachten, maar om contact te houden, een relatie op te bouwen. Ik wil weten wat er leeft in de straat en gezien worden. Het slaapt daarna een stuk geruster.

Toch ben ik benieuwd, staat veiligheid op jouw politieke radar?

Dirk

----

Van: André Bos
Datum: zaterdag 20 januari 2018 19:21
Onderwerp: Veiligheid objectief of subjectief
Aan: Dirk Verboom

Dirk,

Dank voor deze bijdrage. Goed punt. Het is inderdaad een spagaat.

Om het nog scherper te zeggen, cijfermatig leven we in de veiligste episode van de geschiedenis. Waarom voelen we ons collectief zo onveilig. Is het niet zo, dat als je veel hebt, je ook veel kan verliezen?

De ChristenUnie-SGP wil geen subjectieve veiligheid bestrijden met symbool politiek. Ik durf zelfs zo eerlijk te zijn dat we het niet eens kunnen oplossen. Laten we eerlijk zijn en de overheid niet bestempelen als verlosser. Wij zetten in op veilig samenleven. Dat betekent dat we burgers vragen om zich verantwoordelijk te gedragen en om hun verantwoordelijkheid te nemen voor hunzelf en hun leefomgeving. Misschien een raar voorbeeld, maar in Japan is er nagenoeg geen kleine criminaliteit. Het past gewoon niet binnen de normen en waarden, lees de beleefdheidsvormen van dit land. Zware criminaliteit of georganiseerde criminaliteit, ja daar moeten we al onze resources opzetten.

Het thema veiligheid bekijken we bij de ChristenUnie-SGP vanuit een positieve benadering, waarbij principes als; verbondenheid, geborgenheid, zorgen, herstellen en optreden als uitgangspunt gelden.

Tot slot denk ik aan een oud lied van David: “Ik kan in alle rust naar bed gaan en vredig in slaap vallen. Want U alleen, Heer, zorgt ervoor dat ik veilig ben.”

Safe dreams,

André

« Terug

Archief > 2018 > februari

Geen berichten gevonden