CU-SGP twijfelt over nut aanhouden aandelenbelang gemeente Zoetermeer in Eneco

Enecomaandag 09 november 2015 07:10

De ChristenUnie-SGP wil dat de gemeente Zoetermeer overweegt om haar aandelenbelang in energieleverancier Eneco te verkopen. Via een motie is het gemeentebestuur opgeroepen om een verkoopstrategie uit te werken en voor te leggen aan de gemeenteraad.

De gemeente Zoetermeer heeft een minderheidsbelang van 2,34% in Eneco. Door dit belang ontvangt de gemeente Zoetermeer jaarlijks een bedrag aan dividend van Eneco. Door de inwerkingtreding van de splitsingswet tussen netbeheerders en energieproducenten is echter een nieuwe balans ontstaan op de energiemarkt. De gemeente Zoetermeer geeft in de toelichting op haar begroting aan dat de splitsingswet nadelige gevolgen heeft voor Eneco. Eneco is een energie productiebedrijf geworden met een eigen gascentrale. Gascentrales blijken echter niet rendabel te zijn door de huidige lage prijs van kolen voor de concurrerende kolencentrales. Hierdoor zijn meerdere nieuwe en oudere gascentrales stilgelegd. De beurswaarde van Duitse concurrenten zoals RWE en E.ON is de afgelopen vijf jaar gedaald van ongeveer 130 miljard euro naar zo’n  30 miljard euro. Door de ontwikkelingen op de energiemarkt is het jaarlijkse dividend voor de gemeente Zoetermeer de afgelopen jaren gedaald. En door de invoering van de splitsingswet is het de verwachting dat de dividendopbrengsten voor de gemeente Zoetermeer de komende jaren nog verder gaan dalen.

Volgens de ChristenUnie-SGP fractie is Eneco momenteel een gezond bedrijf, wat een aanzienlijke kapitaalwaarde vertegenwoordigt. De gemeente Zoetermeer geeft al een aantal jaren aan dat wanneer zich een goed moment voordoet, overgegaan wordt tot verkoop van de aandelen in Eneco. Er zijn momenteel veel verschillende verwachtingen over hoe de energiemarkt zich gaat ontwikkelen. Verschillende overheden hebben al eerder aandelenpakketten in energiebedrijven verkocht. De ChristenUnie-SGP fractie vindt dat nog langer wachten met de verkoop van het aandelenpakket een reëel risico is voor de potentiële opbrengst van deze aandelen.

De ChristenUnie-SGP fractie heeft daarom via een motie het College van B&W opgedragen om voor eind maart 2016 een analyse te maken van het aandelenbelang en de uitkomsten te rapporteren aan de gemeenteraad. Hierin moet worden opgenomen wat de verwachte dividenduitkeringen zijn voor de komende 3-5 jaar, een inschatting van de te verwachte waarde van het aandelenpakket van 2,34% bij een eventuele verkoop, de voor- en nadelen van een eventuele verkoop en een uitwerking van een verkoopstrategie waar de gemeenteraad een besluit over kan nemen.

Maandagavond 9 november a.s. wordt in de tweede termijn van het Najaarsdebat duidelijk of er een meerderheid in de gemeenteraad is voor het uitwerken van een verkoopstrategie voor het aandelenbelang in Eneco.

« Terug

Archief > 2015 > november

Geen berichten gevonden