ChristenUnie-SGP blij met subsidieregeling Nul op de Meter 2015

Nul op de Meter 2015dinsdag 17 maart 2015 07:21

Op initiatief van de ChristenUnie-SGP heeft de gemeente Zoetermeer de subsidieregeling Nul op de Meter 2015 gelanceerd. Tijdens het voorjaarsdebat in juni 2014 heeft de fractie een motie ingediend om een pilotproject mogelijk te maken voor energienotaloze particuliere woningen in Zoetermeer. Via deze subsidieregeling geeft het gemeentebestuur hier nu invulling aan. De gemeente wil nu de onrendabele top betalen van de eerste 5 woningen.

Zoetermeer bevat veel woningen die gebouwd zijn in de jaren '60, '70 en '80. Deze woningen verliezen verhoudingsgewijs onnodig veel energie. De gemeente Zoetermeer heeft echter als doelstelling om in 2030 een energieneutrale gemeente te worden. Daarom heeft de ChristenUnie-SGP in juni 2014 voorgesteld om een pilotproject mogelijk te maken voor energienotaloze particuliere woningen in Zoetermeer.

De gemeente Zoetermeer heeft op 19 september 2014 samen met andere gemeenten, bouwers, garantie instellingen, financieringsinstellingen en makelaars- taxateurs de deal ‘Stroomversnelling koopwoningen’ ondertekend. Met het ondertekenen van ‘Stroomversnelling koopwoningen’ geeft de gemeente invulling aan het mogelijk maken van renovaties naar Nul op de Meter woningen voor huizen van particuliere huiseigenaren volgens het principe Nul-10-0: een gegarandeerde NOM renovatie, binnen 10 werkdagen uitgevoerd die kostenneutraal is.

Kostenneutraal betekent dat de ingaande energiestromen voor ruimteverwarming, ruimtekoeling, warm tapwater, ventileren het gebruik van alle huishoudelijke en overige elektrische apparatuur inclusief verlichting en eigen opwekking van energie in balans zijn, zodat de som nul is. De aflossing voor de investering die hiervoor nodig is, is gelijk aan of lager dan de kosten van het energiegebruik over dertig jaar. Dit betekent dat de investering voor de eigenaar van de woning maximaal € 45.000 mag kosten. Dit bedrag is gebaseerd op een energierekening van € 175 per maand, omgezet in een renovatiehypotheek.

Het gemeentebestuur heeft ervoor gekozen om uitsluitend renovaties te subsidiëren waarbij zowel de volledige gevel als het dak vervangen wordt. Dit soort renovaties hebben namelijk de hoogste onrendabele top die volgens Energiesprong.nl op dit moment € 15.000 tot € 30.000 bedraagt. Bovendien hebben dit soort renovaties het voordeel dat naast de energieprestatie ook het wooncomfort en het binnenmilieu verbeterd wordt. Ook komt groot onderhoud te vervallen. Dit is niet het geval bij minder ingrijpende renovaties. Hierbij verbetert alleen de energieprestatie.

Binnen het programma Duurzaam Zoetermeer wordt door het college een bedrag van € 75.000 bestemd om een deel van de onrendabele top voor vijf woningen minder groot te maken. Het andere deel van de onrendabele top betaalt de bouwer zelf. Op dit moment is volgens Energiesprong.nl de kostprijs voor de eerste NOM woningen (de pilot woningen) een stuk hoger dan de streefkosten van € 45.000, namelijk gemiddeld € 60.000 tot € 75.000 per woning. De verwachting is dat in 2016 een bestaande woning naar een NOM woning gerenoveerd kan worden voor de streefkosten van € 45.000. Er zijn dan voldoende pilot woningen gebouwd om de ontwikkelde concepten grootschalig uit te kunnen rollen.

De ChristenUnie-SGP is tevreden met de uitwerking van haar motie. In Zoetermeer kunnen nu concreet aanvragen worden gedaan voor het verduurzamen van woningen. Hiermee geeft de fractie invulling aan een actiepunt uit het eigen verkiezingsprogramma.

« Terug

Archief > 2015 > maart

Geen berichten gevonden